Web Design
Κατασκευή Ιστοσελίδας Κόστος & Επιλογές

Κατασκευή Ιστοσελίδας Κόστος & Επιλογές

Στατική ή δυναμική ιστοσελίδα;

Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρετε για την ιστοσελίδα σας είναι αν θα είναι στατική ή δυναμική. Στις στατικές ιστοσελίδες δεν υπάρχει σύστημα διαχείρισης (γνωστό ως CMS ή Admin Panel) και το κόστος είναι 30 με 40% χαμηλότερο. Οι δυναμικές ιστοσελίδες συνοδεύονται και από ένα CMS (Content Management System – Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου) με το οποίο μπορείτε να αναβαθμίζεται μόνοι σας όλα ή μεμονωμένα τμήματα της ιστοσελίδας.

Ποια είναι τα υπέρ & τα κατά μιας στατικής ιστοσελίδας;

Τα πλεονεκτήματα είναι ο γρήγορος χρόνος κατασκευής, το χαμηλότερο κοστολόγιο (-30-40%) και ότι παραλαμβάνεται έτοιμη την ιστοσελίδα χωρίς να χρειάζεται εσείς να κάνετε τίποτα. Τα κατά της στατικής ιστοσελίδας είναι οι χρεώσεις αναβάθμισης οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 15 ευρώ έως 200-300 ευρώ. Το κόστος της αναβάθμισης κοστολογείτε σύμφωνα με τις εργατοώρες που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση.

Συνήθως οι εταιρίες με στατικές ιστοσελίδες δεν τις αναβαθμίζουν συχνά με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα να αποδίδει χαμηλά αποτελέσματα σε επισκεψημότητα, στις μηχανές αναζήτησης (Google) αλλά και στους ίδιους τους χρήστες. Παρόλα αυτά τα μειονεκτήματα προτείνετε σαν λύση για πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται ή δεν κατανοούν την δύναμη του διαδικτύου και δεν σκοπεύουν να εξαπλωθούν και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους μέσω αυτού.

Ποια είναι τα υπέρ & τα κατά μιας δυναμικής ιστοσελίδας;

Τα κατά μιας δυναμικής ιστοσελίδας είναι ο μεγαλύτερος χρόνος κατασκευής και το ακριβότερο κοστολόγιο της. Τα πλεονεκτήματα όμως είναι απεριόριστα. Μπορείτε να αναβαθμίζεται ασταμάτητα το περιεχόμενο της χωρίς να χρεώνεστε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αναπτύξετε έξυπνες τακτικές Marketing, να αυξήσετε την επισκεψημότητα και να σας αγαπήσουν οι μηχανές αναζήτησης.

Οι σύγχρονες δυναμικές ιστοσελίδες κρύβουν από πίσω τους εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου τα οποία μπορούν να αναβαθμίζουν μόνα τους την ιστοσελίδα, να κατασκευάζουν μόνα τους φωτογραφίες, να δημιουργούν εκπτώσεις, να διαχειρίζονται παραγγελίες, να συνδέονται με την Google API, να διορθώνουν αυτόματα τα λάθη αναζήτησης, να συνδέονται με Google Translate και να σας παρέχουν 51 γλώσσες αυτόματης μετάφρασης, να συνδέονται με την Google Maps και να σας παρέχουν εργαλεία να σχεδιάζεται χάρτες , κτίρια, διαδρομές επάνω σε έναν χάρτη και αμέτρητα ακόμα πλεονεκτήματα που είναι δύσκολο να σας τα περιγράψουμε σε αυτήν την ενότητα.

Απλά φανταστείτε ότι μια απλή ιστοσελίδα μπορεί να γίνει εύκολα διαδικτυακή πύλη, ραδιοφωνικός σταθμός, τηλεοπτικός και γενικά οτιδήποτε επιθυμείτε.

Πόσο δύσκολο είναι ένα σύστημα διαχείρισης (CMS) και τι ακριβώς κάνει;

Αν σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε σοβαρά με το διαδίκτυο επενδύστε 20 λεπτά από τον χρόνο σας στο παρακάτω Video. Περιλαμβάνει ενότητες που τις χρειάζεστε, άλλες που δεν σας είναι απαραίτητες αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το πώς λειτουργεί ένα σύστημα διαχείρισης.

Μόλις το κατανοήσετε θα είστε σε θέση να ανασχεδιάσετε το πλάνο για την ιστοσελίδα σας και να ζητήσετε από αυτό τα μέγιστα ασχέτως από το ποια είναι η εταιρεία κατασκευής. Η κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί διαφορετικά συστήματα διαχείρισης ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών της. Στην αγορά υπάρχουν και έτοιμα δωρεάν συστήματα διαχείρισης (Joomla, Drupal, κτλ) που είναι οικονομικότερα αλλά χρησιμοποιούνται σπανίως σε πολύπλοκες εταιρικές ιστοσελίδες και διαδικτυακές πύλες.

Το παρακάτω Video παρουσιάζει περιληπτικά το σύστημα διαχείρισης NetPlanet iCMS. Κάντε Click εδώ για να δείτε το Video.

Πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα;

Το κόστος μιας ιστοσελίδας εξαρτάται από τον χρόνο κατασκευής της, αν είναι δυναμική και τι επιπέδου Flash Animation, Scripting και SEO (Search Engine Optimization) περιλαμβάνει. Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν ιστοσελίδες που κοστίζουν 500 ευρώ αλλά και ιστοσελίδες πολύπλοκες που κοστίζουν απεριόριστα χρήματα. Κατά μέσω όρο μια κατασκευή κοστίζει 1.500 με 3.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις τον διαδικτυακών πυλών η πρώτη σε επισκεψημότητα πύλη (Portal) στην χώρα μας έχει κοστίσει περίπου 120.000 ευρώ, αλλά έχει και ένα τεράστιο κόστος συντήρησης σε Web Servers και στο δεκάδες μόνιμο προσωπικό που διαθέτει. Παρόλα αυτά μπορείτε να ξεκινήσετε την δική σας διαδικτυακή πύλη με κόστος 1.500 – 3.000 ευρώ και να την αναπτύξετε στο μέλλον παράλληλα και σύμφωνα με τα έσοδα διαφημίσεων που έχετε.

Πάντως οι διασημότερες ιστοσελίδες σήμερα στο εξωτερικό αλλά και στην χώρα μας έχουν δαπανήσει τεράστια κεφάλαια στην διαφήμιση της ιστοσελίδας και όχι στην κατασκευή της! Π.χ. υπάρχει στην Ελλάδα ιστοσελίδα παραπλήσια του Facebook από το 2000 αλλά κανένας δεν επένδυσε επάνω της 5 εκατομμύρια ευρώ για να την προωθήσει!

Σημαντικό λοιπών είναι να γνωρίζεται ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη ιστοσελίδα είναι πρώτον η σωστή κατασκευή, δεύτερον το Web Marketing της ιστοσελίδας και τρίτων η πολύ δουλειά από εσάς!

Οικονομικές λύσεις υπάρχουν, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει ιστοσελίδα που κατασκευάστηκε δωρεάν, που ιδιοκτήτης της δεν δούλεψε ποτέ για αυτήν και που αποδίδει σήμερα μια σοβαρή κερδοφορία.


Είστε έτοιμοι για το επόμενο Βήμα?

Για κατασκευή ιστοσελίδας, πατήστε εδώ!

Για κατασκευή Eshop πατήστε εδώ!

Έχω περισσότερες απορίες, που μπορώ να απευθυνθώ;

Το τμήμα Marketing της NetPlanet περιμένει καθημερινά τις απορίες σας στο 210 422 1 422.

Share on Social Media
Σας κάλυψε αυτό το άρθρο;